Telefon
WhatsApp
  SAMSUNLU  FINDIK ÜRETİCİSİNİN  DEVLETİMİZDEN TALEPLERİ
Chakra Negatif İyon Kart

  SAMSUNLU FINDIK ÜRETİCİSİNİN DEVLETİMİZDEN TALEPLERİ 

1-Bölgemizde fındık ürünü önemli geçim kaynağı olup yaklaşık olarak 500 bin üretici 2.5 milyon kişi direk, dolaylı yönden ise yaklaşık 8 milyon kişi gelir elde etmektedir. Samsun İlimiz ise 114.524 hektar ve 66.363 ton fındık üretimi ile Türkiye fındık üretim alanlarının %17’sini oluşturmaktadır. 

2020 yılı fındık taban fiyatı Levant Kalite 22 TL/kg, Giresun Kalite fındık 22,50 TL/kg olarak açıklanmıştı özellikle hasattan önce açıklanan fındık taban fiyatı üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Fındık üreticileri için 2021 yılı taban fiyatı merakla beklenmektedir taban fiyatın üreticiler fındık bahçelerine girene kadar açıklanması çok önemlidir.

 Taban fiyatın açıklanması tarımsal girdiler gübre, ilaç, işçilik gibi maliyetlerin artması dikkate alınarak en az 2020 yılı taban fiyatına uygulanan oranların yansıtılması sağlanmalıdır.

Ziraat Odalarımızın 2021 yılı maliyet çalışma sonucu olarak 1 kg fındık maliyeti 22.85 TL olarak hesaplanmış olup taban fiyatın oluşmasında % 30 refah payı yansıtılarak TMO tarafından alım kararı ve taban fiyatın hasattan önce açıklanması fındık üreticileri tarafından beklenmektedir.

Not: 2021 yılı rekolte çalışması henüz yapılmadığından maliyet çalışmasında 2020 yılına dekara verim baz alınmıştır.

2-Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından müdahale alımı yapılan Fındık ürününün alım süresinin ilgili hasat döneminde fındık ( Ağustos) ayında başlayarak bir sonraki yılın 1 Temmuz tarihine kadar devam ettirilmesi. TMO’nun Çiftçinin garantörü olarak varlığının sürdürülmesi fındık sektörü ve fındık üreticileri ve fiyat istikrarı sağlanması yönünde önemlidir.

 

3-Fındık ürününün alım satımının yapıldığı, ilgili döviz cinsi üzerinden fiyatının belirlenerek her yıl meydana gelecek fiyat tartışmasına son verilmesinin sağlanması. Üreticinin neye satacağını, sanayicinin ihracatçının neye alacağını bilerek hareket etmesinin sağlanması. 

 

4-Dünya’da en fazla üretimini sağladığımız önemli tarım ürünleri arasında yer alan, aynı zamanda sanayi ürünü olan Fındığın Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi işlenmesi mamul madde haline getirilerek ihraç edilmesi için Bölgemize Fındık Organize Sanayii kurulması. 

 

“5-Dünya çapında % 70’ini ürettiğimiz ve % 80 civarınında ihracatını yaptığımız ülkemize yaklaşık olarak 2 milyar doların üzerinde döviz kazandıran Fındık ürünü için Milli Fındık Politikasının oluşturulması. 

 

6-Fındık da Alan Bazlı Gelir Desteği yaklaşık olarak 7 yıldır 170 TL olarak çiftçilerimize ödenmektedir Alan Bazlı ve diğer destek modellerinin artan mazot, gübre, ilaç vb. gider kalemlerinin maliyetleri göz önünde bulundurularak ödenen destek miktarının arttırılması. 

 

7-Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere hibe destekli; Bahçe Temizleme Sırt Tırpanı, Motorlu İlaçlama Makinesi vb. makine alet ekipman desteği sağlanması. 

 

8-Ziraat Odaları ve Yerel Yönetimler öncülüğünde atıl olan ve yaşlı fındık bahçelerinin tespit çalışmaları yapılarak yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi projelerinin hayata geçirilmesi özellikle bu projeler kapsamında üreticinin ürününün ekonomik kaybı desteklenerek bu projelerin sonucu olarak fındıkta verim ve kalite artırılması sağlanacaktır.

9- 2B arazileri çiftçilerimizin kendi satın aldıkları veya aile büyüklerinden miras kalan orman vasfını yitirmiş tarım arazileri olup, kendi arazilerini tekrar satın alma durumu ile karşı karşıya olduğundan ayrıca 2 B arazi sorunu çözülemediği ve her geçen yıl üreticiler Tarımsal Desteklerden, Tarsim Sigortalarından, Tarımsal Kredilerden, TMO ‘ya da fındık teslimi gibi devlet imkanlarından ve arazisine yol veya ev yapılması gibi ihtiyaçlardan yararlanamamaktadır. Yaklaşık sekiz yıldır 2B çalışmaları şuana kadar sonuçlanmamıştır çalışmaların hızlandırılması ve üreticilerimizin tarım arazisi olarak kullanmakta olduğu ( yüzde 80 fındık bahçesi) arazilerin çiftçilere sembolik bir rakam ile çok daha cüzi bir rakamla satışı ivedilikle yapılarak üreticilerimizin bu mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanacaktır.

Saygılarımızla.

 

 

Erdal AVCI          

                 Samsun /Ayvacık                               

          Ziraat Odası Yön.Krl.Başk.  

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

vizyon vital2

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği