Telefon
WhatsApp
Küçük Balıkçıya Ağ Desteği
Chakra Negatif İyon Kart

10 metre altı Geleneksel Kıyı Balıkçılığı yapan balıkçıların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bölgelerarası ve bölge içi farklılıkları gidermek ve denizlerin emektarlarına destek olmak amacıyla İl Müdürlüğümüzce Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Müdürlüğü kaynakları kullanılarak Balıkçıların en önemli giderlerinden olan Uzatma Ağı alımı Projesi uygulanmıştır.

 

Uygulanan Proje kapsamında İlimiz Yakakent, Alaçam, Ondokuzmayıs, Canik ve Terme İlçelerimizden 5 adet Su Ürünleri Kooperatifi’nden 10’ar kişi olmak üzere Toplam 50 kıyı balıkçımıza 2 Boy yani 200 metre Uzatma Ağı Alımı gerçekleştirilmiştir.

 

Ağ Dağıtımı ilk etapta Yakakent ve Alaçam İlçelerimiz için 25.05.2021 tarihinde Yakakent İlçemizde, ikinci etabı 28.05.2021 tarihinde Canik İlçesi Balıkçı Barınağında Canik, Ondokuzmayıs ve Terme İlçelerimizden 30 Balıkçıya Uzatma ağı verilerek tamamlanmıştır.

 

Canik Balıkçı Barınağında yapılan dağıtım programına Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Canik Kaymakamı Mahmut HALAL, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İcabi ÇAĞAN, Terme İlçe Müdürümüz Tuncay DEMİR, Canik İlçe Tarım Müdür Vekili Nedim AKKOYUNLU, Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf MALKOÇ, teknik personelimiz ve balıkçılarımız katılım sağlamışlardır.

 

İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM burada yapmış olduğu konuşmasında; Samsun İlinin Su Ürünleri Potansiyelinin yüksek olduğunu, İlde 490 adedi denizlerde 122 adet iç sularda olmak üzere 612 Adet çeşitli boy uzunluklarında Balıkçı gemisinin olduğunu, bunlardan 158 Balıkçı Teknesinin Gırgır ve orta Su Trol avcılığı yaptığını ve geri kalan teknelerin ise 12 metrenin altında olduğunu ve Geleneksel Yöntemlerle Kıyı Balıkçılığı yaptıklarını ve istihdam ve finansal anlamda Samsun Ekonomisine önemli katkılar sunduklarını ifade etmiştir. İl Müdürümüz SAĞLAM, konuşmasında: “Görüldüğü üzere Deniz Tekne Flomuzun büyük çoğunluğu (490 Teknenin 330 Adedi) 12 metrenin altındaki küçük teknelerden oluşmaktadır. Küçük Tekneler sayıca fazla olmalarına rağmen Avcılık miktarının ancak % 8-10 luk kısmını avlayabilmektedir. Bu durum ise Büyük Balıkçı ile Küçük balıkçı arasında bazı sıkıntılar doğurmaktadır. 

 

Bu sıkıntıların bir nebze de olsa giderilmesi ve özellikle 10 metre altı balıkçı teknesi sahiplerinin çeşitli nedenlerle yırtılan, parçalanan, kırılan, kopan ve yıpranmış ağ ve malzemeyle avcılık yapmaya çalışan Balıkçılarımıza destek olunması gerektiği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte küçük balıkçıların bazı yıllarda av sezonunun verimli geçmemesi nedeniyle ağlarını yenileyemedikleri mağduriyet yaşadıkları anlaşılmış ve Müdürlüğümüzce yerel imkanlar (Valilik, Yatırım İzleme Koord. Müd) kullanılarak ağ desteği projesi hazırlanmıştır. 2021 yılı için Yakakent, Alaçam, 19 Mayıs, Canik ve Terme olmak üzere 5 İlçemizde 50 Balıkçımıza Ağ Alımı gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki dönemlerde de Proje devam ettirilerek kalan balıkçılarımızın ağları da yıllar itibariyle alınmaya devam edilecektir. Bu projeye destekleri için Samsun Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI’ya teşekkür ediyorum.” dedi.

 

İl Müdürümüz, Proje ile 10 metre altı teknelerde uzatma ağları ile Geleneksel Kıyı Balıkçılığı yapan balıkçıların önemli giderlerinden biri olan uzatma balık ağlarına ait tor, kurşun, yüzdürücü gibi uzatma ağında bulunan malzemeleri temin ederek balıkçılığa daha verimli bir şekilde devam etmelerine imkan sağlamak olduğunu;

 

Yine Bakanlığımızca 2018 yılında uygulamaya konulan ve Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Desteklenmesi Projesi kapsamında her yıl 10 metre altındaki deniz ve iç Su balıkçı teknelerine destekleme ödemesi yapıldığını ve bu program kapsamında;

 

-2019 yılında 327 Balıkçı Teknesi sahibine 324.000 TL,

 

-2020 yılında 395 Balıkçı Teknesi sahibine 396.7750 TL destekleme ödemesi yapıldığını ifade ederek,

 

2021 yılı içerisinde de bu desteklemelerin devam edeceğini bildirdi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

vizyon vital2

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği