Telefon
WhatsApp
GÜLSAN ESNAFI ENDİŞEDEN KURTULSUN
Chakra Negatif İyon Kart

GÜLSAN ESNAFI ENDİŞEDEN KURTULSUN

 

9 Mayıs 2020 tarihli Resmî Gazete'de; Atakum İlçesi Çobanözü Mahallesi ile İlkadım İlçesi Toybelen Mahallesi sınırları içerisinde Samsun Büyükşehir Belediyesince ilan edilen, sanayi gelişim alanı kapsamında bulunan ve özel mülkiyete konu taşınmazların, kent merkezindeki Gülsan Sanayi Sitesi'nin taşınmasına yönelik projenin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararı ve kamulaştırılacak yerin krokisi yayımlanmıştı.

 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı da Toybelen Küçük Sanayi Sitesinde 1526 Adet Dükkân (348 adedi tek katlı 8 metre yüksekliğinde 100 m2 olarak, 1178 adedi ise iki katlı (589 adet zemin üzerine) 5,70 metre yüksekliğinde 200 m2 olarak inşaa edilecekler), 82 Adet Ticari Birim İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşini 502 milyon lira bedelle 5 Ekim 2020 tarihinde ihale etti.

 

Gülsan Sanayi Sitesinde bulunan 1250 işyerinin sahibi veya kiracısıyla görüşüp, ön alım teklifini almak, sözleşme işlemlerini yürütmek işleri de Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesinde devam etmekte. 31 Mart 2021 tarihi satınalma teklifi vermek için de son gün.

 

Satış işlemleri gerçekleştikten sonra, alıcılar yüzde 10 peşinat tutarını, 6'şar ay aralıklarla da yüzde 7,5'erden iki defa ödeyecekleri tutarla yüzde 25 peşinat ödeyecekler. İnşaatın iki yıl sonra teslim edilmesi planlanıyor. Teslimat sonrasında da 5 yıl vade ile geri kalan tutar ödenecek.

 

Satış şartlarını bu şekilde okuduğumuzda, ne kadar Gülsan esnafının veya işyeri sahibinin menfaati yönünde olduğu görünüyor değil mi?

 

Hâlbuki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2021 yılı için açıkladığı binaların metrekare inşaat maliyet bedellerine göre "Fabrika ve İmalathane Binası, Sosyal Binaları vs." yapım maliyeti 1.065 lira iken, Toybelen Sanayi Sitesindeki bir işyerinin metrekare satış fiyatı 3.450 liraya tekabül etmektedir. Bu fiyata ayrıca yüzde 18 KDV de eklenecek. Dolayısıyla, 100 m2'lik işyerinin satış bedeli 407 bin lira, 200 m2'lik işyerinin satış bedeli de 814 bin lira olmaktadır.

 

Bu bilgiler doğrultusunda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir'e soralım:

 

▪︎Bu fiyatlarla bu işyerlerini Gülsan'daki kaç esnaf veya işyeri sahibi alabilir?

 

▪︎100 m2'lik işyerine talep daha fazla olacakken, 200 m2'lik işyerinin daha fazla yapılmasının maksadı nedir?

 

▪︎En son TOKİ tarafından yapılan Konya Sanayi Sitesindeki işyerlerinin satış şartları ve fiyatları ortadayken, Toybelen Sanayi Sitesindeki işyerlerinin satış şartları emsallerinden neden farklı, fiyatı neden daha pahalı?

 

▪︎Toybelen Sanayi Sitesinden işyerleri satın alabilmek için Gülsan'da esnaf veya işyeri sahibi olma şartı neden iptal edildi?

 

▪︎Şehir merkezine 20 km uzakta olan Toybelen Sanayi Sitesine toplu taşıma ile ulaşım nasıl sağlanacak? Atakum veya Canik'te oturan bir kişi kaç vasıta ve kaç saatte ulaşabilecek?

 

▪︎TOKİ mevzuatına göre Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarına yapılan artış kadar artacak olan taksit miktarını hesaba katmasak bile 100 m2'lik işyerini satın alan bir kişi aylık 5 bin liralık taksit tutarını düzenli olarak ödeyebilir mi?

 

▪︎Bir kişi en fazla 3 adet işyeri alma talebi yapabilecekken 8 adet işyeri alma talebi yapan olduğu doğru mu? 3 ve üzeri talep yapan kaç kişi var?

 

▪︎Gülsan'da broşür dağıtılarak, görevlendirilen bir personelin "siz almazsanız almak için sırada bekleyenler var" dediği doğru mu?

 

▪︎Büyükşehir Belediyesi'nin projeye mali açıdan katkısı nedir?

 

11 Mayıs 2020 tarihinde yaptığımız basın açıklamamızda, "Büyükşehir Belediye Başkanımızdan özel olarak şu sorumun cevabını alırsam çok memnun olacağım: Samsun'u ilçeleri ve mahalleleriyle tam olarak bilemeyen Genel Sekreter ve Yardımcılarıyla, Samsun'u idare etmeyi ve Samsun'un sorunlarını çözmeyi nasıl düşünüyor?" diye sormuş, kendisinden cevap alamamıştık.

 

Toybelen Sanayi Sitesinde yaşananlar da sorumuzda ne kadar haklı olduğumuzu göstermekte maalesef.

 

Samsun'u ve Samsunluları seven ve düşünen Saadet Partililerin İl Başkanı olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir'e çözüm önerilerimizi sunalım:

 

▪︎Gülsan'daki esnafların meslek odaları ile biraraya gelinerek konsensus sağlanmalıdır.

 

▪︎Sadece 100 ve 200 m2'lik işyerleri hesaba alınsa bile ihale bedeline göre m2 mâliyeti 1.860 liraya gelmektedir. 82 adet ticarî birimlerin satışından elde edilecek miktar maliyetten düşürülerek, arsa maliyeti eklenerek (istimlak bedeli açıklanmadığından arsa maliyeti bilinmemekte) elde edilecek yeni maliyet miktarına göre, işyeri maliyetleri revize edilerek yeniden belirlenmelidir.

 

▪︎Vade 5-10-15 yıl olarak seçenekli hâle getirilmelidir.

 

▪︎Peşin almak isteyenlere veya peşinatı daha fazla vermek isteyenlere imkân tanınmalıdır.

 

▪︎Proje revize edilerek 100 m2'lik dükkânların sayısı artırılmalıdır.

 

▪︎Gülsan esnafı veya işyeri sahiplerine satışta öncelik verilmelidir.

 

▪︎Ulaşım projesi açıklanarak, ulaşım sorunu yaşanmayacağı garanti edilmelidir.

 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2021 yılı "Ahi Evran Yılı" olarak ilan edilmişken, bu yılın anlamına uygun bir iş yapılsın ve Gülsan esnafı endişeden kurtulsun.

 

Temel ARMUTÇU

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

vizyon vital2

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği