Telefon
WhatsApp
Arpada Külleme Hastalığına Dikkat !
Chakra Negatif İyon Kart

Arpada Külleme Hastalığına Dikkat !

 

Arpada fungal hastalıklarından en önemlisi külleme hastalığı olup erken enfeksiyonlar özellikle bitkinin kardeş sayısına ve her başaktaki dane adedine etki eder. Geç görülen enfeksiyonlar ise daha çok kalite üzerine etkilidir. Hastalığın yüksek seviyelere ulaşması, % 25’e varan verim kaybına neden olur. Bitkiye hastalığın bulaşmasıyla, dane dolumu tam gerçekleşmez ve dane kalitesi düşer.

 

Hastalığın bulaşması, bitkiden bitkiye rüzgâr yoluyla taşınan sporlar sayesinde olur. Erken ekim ilkbaharda şiddetli enfeksiyon gelişimini teşvik eder. Ayrıca sık ekim ve fazla azotlu gübrelemeden kaynaklanan aşırı gelişme nedeniyle bitki örtüsü içinde hastalık etmeninin istediği koşullar oluşur ve hastalık hızla yayılabilir. Yüksek sıcaklık, düşük nem ve rüzgârlı hava gibi koşullarda sporlar hızlı bir şekilde yayılır. Spor oluşumu 5- 28 derece sıcaklıklarda görülebilir ancak 20 derece civarında en fazla çoğalma görülür.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam: “Külleme hastalığı, Arpada fungal hastalıklarından en önemlisi olup sap ve başaklarında kolaylıkla teşhis edilebilir. Özellikle hastalığa yakalanmış yapraklarda zamanından önce sararma tipiktir. Orta yapraklarda % 60 oranında hastalık belirtisi görülüyorsa geç kalınmadan ilaçlama yapılmalıdır. Ancak hastalık erken dönemlerde de görülebilir ve böyle durumlarda durum ilerlemeden ilaçlama yapılmalıdır.

 

Erkenci çeşitler hastalığa daha hassas olup yağışlar ve sıcaklık gibi iklim faktörleri bu çeşitler üzerinde Epidemi oluşturabilmektedir. Hastalık belirtileri görülmeye başladığında tarlada fazla bir yoğunluk kazanmadan ilaçlamaya başlanmalı ve ilaçlar önerilen dozlarda yaprakların alt ve üst yüzeylerinin kaplanmasını sağlayacak şekilde uygulanmalıdır. Hastalığın yoğunluk ve devam etme durumuna göre 15 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Bol bereketli bir üretim sezonu dilerim.” dedi.

 

Etkili Madde Adı ve Oranı Formülasyonu Dozu (Dekara) Uygulama Zamanı Son Kullanma ile Hasat Arası Süre (gün)

62,5 g/l Fluxapyroxad EC 100 ml 49

450 g/l Prochloraz EC 100 ml İlk hastalık belirtileri görüldüğünde 56​

 

 

 

Ahmet ŞENOĞLU

Tütün Teknoloji Mühendisi

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

vizyon vital2

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği