Telefon
WhatsApp
Çiftçimiz en zor şartlarda üretti.
Chakra Negatif İyon Kart

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK Üyesi olan Erdal Avcı, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'a; çiftçinin 4 ton fındığı oluyorsa bunun ancak üçte birini TMO'ya verebildiğini, yarı yarıya dahi verse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 54 liradan değil, 47,5 liradan verebildiklerini anımsattı.

AK Partili milletvekillerinin; "Hiçbir sıkıntı yok, çiftçinin elinde ne kadar fındık varsa TMO alacak" ifadelerini kullandığını kaydeden Erdal Avcı, "TMO'nun alım noktalarına gidin görün ki; 'çiftçinin bütün fındığı mı alınıyor yoksa rekolteye göre mi alınıyor' gözlerinizle görmüş olacaksınız. Kesinlikle rekolteye göre fındık alınıyor ama fındık alım noktalarındaki çalışanlarımızın bunda hiçbir suçu yoktur, Genel Müdürlük ve Tarım Bakanlığı bu şekilde uygun görmektedir" dedi.

"Fındık üreticileri olarak mevcut ÇKS'nin iki katı fındık alımını TMO'nun yapması gerekiyor" diyen Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, şöyle konuştu; "Yoksa bu çiftçinin fındığı ortalamaya vurduğumuz zaman 45 liraya düşecektir. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyattan 9-10 lira daha noksan olacak. 5 ton fındığı olan üreticinin 50 bin lira zararı olacaktır."

Başkan Avcı, şu ifadeleri kullandı; "İnsanlar eline çekici alıp, fındığını çatlatmıyor. Hava şartlarından kaynaklı özellikle bu yıl palaz fındığı çatlak oranı yüksek çıkmaktadır. Çatlak oranının yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmasını talep ediyoruz. Yüzde 5 olan çatlak oranı yüzde 5.8 dahi gelse çiftçimizin fındığı geri dönmektedir. Esnek davranılmalıdır. Karadeniz bölgesinde yaşıyoruz. Çiftçilerimiz yüzde 6,5'e kadar rutubet geçerli olduğunu kabul ediyorlar. Çiftçilerimizin zararı olmuş oluyor, fındıktan 2 randuman zarar etmektedir. Yüzde 5.5 ve 6 arasında olan rutubetten dolayı da çiftçimiz bir randuman zarar etmektedir. Randuman 1 lira olduğunu düşünürsek yüzde 6.5 rutubet gelen fındıktan çiftçimiz 2 randuman yani kiloda 2 lira zarar etmektedir. Mutlaka rutubet oranının yükseltilmesini talep ediyoruz."

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı ve BBP MKYK Üyesi olan Erdal Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şu sözlerle çağrıda bulundu; "Çiftçimiz en zor şartlarda üretti. Sizlerin talimatlarını yerine getirdi, girdi fiyatları ne kadar yüksek olursa olsun üretmekten vazgeçmedi. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için sahip çıkmanızı talep ediyoruz."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

vizyon vital2

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği